Yalta - Я́лта

Yalta 

(Oekraïens en Russisch: Я́лта; Krim-Tataren: Yalta) is een resort stad aan de noordkust van de Zwarte Zee in de Krim-schiereiland, een gebied met een meerderheid van landen erkend als onderdeel van de Oekraïne als de Autonome Republiek van de Krim, maar toegediend door Rusland als de Republiek van de Krim. Het dient als het administratieve centrum van Yalta gemeente, een van de regio Krim is verdeeld in. Bevolking: 78.115 (2013 schatting van de populatie).

De stad is gelegen op het terrein van een oude Griekse kolonie, gezegd te zijn gesticht door Griekse zeelieden die op zoek waren naar een veilige kust (γιαλ?ς - Yalos in het Grieks), waarop te landen. Het is gelegen aan een diepe baai op het zuiden in de richting van de Zwarte Zee, omringd door beboste bergen. Het heeft een warm vochtig subtropisch klimaat met vele wijngaarden en boomgaarden in de omgeving.

De term "The Greater Jalta" wordt gebruikt om een deel van de Krim zuidkust variërend van wijzen Foros in het westen tot Hoerzoef in het oosten en met de stad Jalta en meerdere aangrenzende stedelijke nederzettingen.

 

Geschiedenis

12e-19e eeuw

Het bestaan ??van Jalta werd voor het eerst opgenomen in de 12de eeuw door een Arabische geograaf, die het omschreven als een Byzantijnsehaven en het vissersdorp. Het werd een deel van een netwerk van Genuese handel kolonies op de Krim kust in de 14e eeuw, toen het werd bekend als Etalita of Galita. Krim werd veroverd door de Ottomaanse Rijk in 1475, waardoor het een semi-onafhankelijke onderwerp grondgebied onder het bewind van de gemaakte Krim Khanate, maar de zuidelijke kust met Jalta was onder directe Ottomaanse heerschappij die de Eyalet van Kefe (Feodosiya). Yalta werd door de bijgevoegde Russische Rijk in 1783, samen met de rest van de Krim, vonken van de Russisch-Turkse Oorlog, 1787-1792 . Voorafgaand aan de annexatie van de Krim, de Krim Grieken werden verplaatst naar Mariupol in 1778; een van de dorpen waar ze gevestigd in de omgeving wordt ook wel Yalta.

In de 19e eeuw werd de stad een mondaine badplaats voor de Russische aristocratie en adel. Leo Tolstoy besteed zomers daar en Anton Tsjechov in 1898 een huis gekocht (de White Dacha) hier, waar hij woonde tot 1902; Yalta is het decor voor Tsjechov kort verhaal, " De Dame met de Hond ", en zulke prominente toneelstukken als De Drie Zusters in Jalta werden geschreven. De stad is ook nauw verbonden met royalty. In 1889 Tsaar Alexander III afgewerkt bouw van Massandra Palace een korte afstand naar het noorden van Yalta en Nicolaas II bouwde het Livadia Paleis zuid-westen van de stad in 1911.

In de 20e eeuw

In de 20e eeuw was Yalta de belangrijkste vakantieoord van de Sovjet-Unie. In 1920, Vladimir Lenin een decreet "Op het gebruik van de Krim voor de medische behandeling van de werkende mensen", die de regio's transformatie tot een recreatieruimte voor vermoeide proletariërs onderschreven van een vrij exclusieve resort gebied. Tal van werknemers sanatoria werden gebouwd in en rond Yalta en de omliggende wijk. Er waren in feite weinig andere plaatsen die Sovjetburgers kon komen voor een vakantie aan zee, zoals buitenlandse reizen was verboden om alle, maar een handvol. De Sovjet-elite kwam ook naar Yalta; de Sovjet-dictator Jozef Stalin gebruikte de Massandra paleis als zijn zomerresidentie.

Yalta werd bezet door het Duitse leger van 9 november 1941 to 16 april 1944.

De stad kwam om wereldwijd de aandacht in 1945 toen de conferentie van Jalta tussen de "Grote Drie"machten - de Sovjet-Unie , de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk - werd gehouden in het Livadia Paleis.

Moderne Yalta

Na de ontbinding van de Sovjet-Unie in 1991, heeft Yalta het economisch moeilijk. Veel van de nouveaux riches begon naar andere Europese vakantieoorden, nu zij had de vrijheid en geld om te reizen; omgekeerd, de verarming van vele ex-Sovjet-burgers betekende dat ze niet langer kon veroorloven om naar Jalta. Openbaar vervoer van de stad aanzienlijk is verminderd met het einde van bijna alle passagiersvervoer over zee (betreffende de voorwaarden voor 2009 zeereiziger lijnen terug te keren naar Yalta Nieuwe lijn Yalta -. Novorossiysk (Rusland) in werking is in juli en augustus + lijn Yalta -. Sinop (Turkije)). 

De langste trolleybus lijn in Europa gaat van het treinstation in Simferopol naar Jalta (bijna 90 km). Yalta is echt overvol in het hoogseizoen (juli-augustus) en de prijzen voor de accommodatie zijn zeer hoog. Het merendeel van de toeristen hier zijn uit landen van de voormalige Sovjet-Unie. Buitenlanders (dit zou ongeveer 7% van het totale aantal toeristen dat een bezoek aan Yalta zijn) zijn voornamelijk uit Europa en de Verenigde Staten.

Yalta heeft een mooie dijk langs de Zwarte Zee. Mensen te zien slenteren er alle seizoenen van het jaar, en het dient ook als een plek om te verzamelen en te praten, om te zien en gezien te worden. Er zijn verschillende stranden naar links en rechts van de dijk. De stad heeft een bioscoop, drama theater, tal van restaurants, en een open-air-markt.

Twee stranden in Yalta zijn stranden met een Blauwe Vlag sinds mei 2010, dit waren de eerste stranden (met twee stranden in Yevpatoria) worden bekroond met een Blauwe Vlag in een CIS lidstaat.

Belangrijkste bezienswaardigheden

Beroemde bezienswaardigheden op of in de buurt van Jalta zijn:

 • Yalta's Sea Promenade ( Naberezhnaya ), de huisvesting van de vele attracties en de recent gerenoveerde (2003-2004)
 • Armeense Kerk, gebouwd door V. Surenyants
 • Een rooms-katholieke kerk, gebouwd door N. Krasnov, een beroemde Russische architect
 • Yalta kabelbaan, waarbij bezoekers van de darshan heuvel, van waaruit men Yalta de kustlijn kunt zien
 • Gerenoveerd Hotel Taurica, het eerste hotel in het voormalige Russische Rijk met liften
 • Alexander Nevski-kathedraal, gebouwd door de architect Krasnov, die ook gebouwd het Livadia Paleis en de architect P. Terebenyov
 • Voormalig hoofdgebouw van het ministerie van Defensie hotel, gebouwd in de stijl van een gotische burcht
 • Paleis van Bukhara Emir
 • Zoo Yalta's
 • Yalta's Aquarium, huisvesting kleine dolfijnen
 • Park-museum Polyana Skazok (Glade van sprookjes)
 • White Dacha - Huis-museum van Anton Tsjechov
 • Huis-museum van Lesya Ukrainka
 • Huis met kariatiden, waar de componist A. Spendiarov geleefd
 • Yalta Hotel Complex

Bovendien Yalta buitenwijk bevatten:

 • Foros Kerk
 • Nikitsky Botanische Tuin (Nikita)
 • Livadia Palace ( Livadiya )
 • Orgel hal in Livadiya
 • Massandra Palace (Massandra)
 • Massandra Winery en Vaults
 • Centrum internationale kinderen van Artek (Hoerzoef)
 • Ai-Petri berg (1233 meter hoog, met een kabelbaan van en naar de berg)
 • Alupka Palace
 • Zwaluwnest kasteel in de buurt Gaspra.
 • Tsaar Path wandelpad

Klimaat

Als Yalta ligt in het zuiden van de Krim-gebergte en in een amfitheater van heuvels, het klimaat is zeer mild. Yalta heeft een vochtig subtropisch klimaat (Köppen: Cfa) die nauw grenst aan een mediterraan klimaat. In februari, de gemiddelde temperatuur bereikt 4 ° C (39 ° F). Sneeuw is zeldzaam en wat sneeuw van de stad ontvangt ontdooit snel. In juli is de gemiddelde temperatuur 24 ° C (75 ° F). De gemiddelde jaarlijkse neerslag is 612 mm (24,1 inch), het grootste deel geconcentreerd in de koudere maanden. De zon schijnt ongeveer 2169 uur per jaar. Omdat de stad is gelegen aan de kust van de Zwarte Zee, het weer wordt zelden extreem warm te wijten aan de koele zeebries. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur van Yalta is 13 C (56 F).
Yalta - Я́лта Yalta - Я́лта Yalta - Я́лта Yalta - Я́лта Yalta - Я́лта Yalta - Я́лта Yalta - Я́лта Yalta - Я́лта Yalta - Я́лта Yalta - Я́лта Yalta - Я́лта Yalta - Я́лта Yalta - Я́лта Yalta - Я́лта Yalta - Я́лта Yalta - Я́лта Yalta - Я́лта Yalta - Я́лта Yalta - Я́лта Yalta - Я́лта Yalta - Я́лта Yalta - Я́лта Yalta - Я́лта Yalta - Я́лта Yalta - Я́лта
13