Simferopol - Симферополь

Simferopol

wat betekent dat de stad van algemeen belang; Krim-Tataren: Aqmescit, letterlijk: De witte moskee ) is een stad op de Krim-schiereiland, is de status van die betwiste tussen Oekraïne en Rusland. Het is het administratieve centrum van de Autonome Republiek van de Krim (in Oekraïne ) of van de Republiek van de Krim (in Rusland ). Als de hoofdstad van de Krim, Simferopol is een belangrijke politieke, economische en transport hub van het schiereiland. Simferopol fungeert als het administratieve centrum van Simferopol gemeente, een van de regio Krim is verdeeld in, en van Simferopol rayon , maar het behoort niet tot de raion (district). Bevolking: 337.285 (2013 schatting van de populatie) .

Archeologisch bewijs in Simferopol wijst op het bestaan ??van een oude Scythen stad, gezamenlijk bekend als de Scythen Neapolis. De locatie was ook de thuisbasis van een Krim-Tataren stad, Aqmescit. Na de annexatie van de Krim Khanate aan het Russische Rijk, werd de naam van de stad veranderd in zijn huidige Simferopol.

 

Etymologies

De naam komt van het Griekse Sympheropolis (Grieks: Συμφερ?πολις), wat betekent dat de stad van algemeen welzijn. Het is ofSymferopil (Oekraïens: ???????????).

In Krim-Tataren, de naam van de stad is Aqmescit , wat betekent dat de witte moskee (Aq-wit, en Mescit-moskee). In het Engels, werd de naam vaak gegeven als Akmechet of Ak-Mechet (bijvoorbeeld in Encyclopedia Britannica), een transcriptie van Russische ???????, ??-??????, waar Mechet (??????) is het Russische woord voor "moskee".

 

Geschiedenis

Vroege geschiedenis

Archeologisch bewijs in de Chokurcha grot toont de aanwezigheid van oude mensen die op het grondgebied van de moderne Simferopol. De Scythen Neapolis, bekend onder de Griekse naam, bevindt zich ook in de stad, die de resten van een oude hoofdstad van de Krim- Scythen , die op het grondgebied van de 3e eeuw voor Christus tot de 4e eeuw na Christus leefde.

Later, de Krim-Tataren stichtte de stad Aqmescit. Sinds enige tijd, Aqmescit diende als de residentie van de Qal?a-Sultan, de tweede meest belangrijke positie in de Krim Khanate na de Khan zelf.

Russische Rijk en de Burgeroorlog

De stad werd omgedoopt Simferopol in 1784 na de annexatie van de Krim Khanate aan het Russische Rijk door Catharina II van Rusland. De naam Simferopol is in het Grieks, Συμφερ?πολις (Simferopolis ), en betekent letterlijk "de stad van nut." De traditie om Griekse namen te geven aan plaatsen in de nieuw verworven zuidelijke gebieden werd door keizerin uitgevoerd Catharina de Grote, als onderdeel van haar Griekse plan.  In 1802, Simferopol werd het administratieve centrum van de Taurida gouvernement. Tijdens de Krimoorlog van 1854-1856, de Russische keizerlijke leger werden de reserves en een ziekenhuis gestationeerd in de stad. Na de oorlog, werden meer dan 30.000 Russische soldaten begraven in de nabijheid van de stad.

In de 20e eeuw, werd Simferopol opnieuw getroffen door oorlogen en conflicten in de regio. Aan het einde van de Russische Burgeroorlog, het hoofdkwartier van Generaal Pjotr ??Wrangel, leider van de anti-bolsjewistische Witte Leger waren, er gevestigd. Op 13 november 1920, het Rode Leger veroverde de stad en op 18 oktober 1921, Simferopol werd de hoofdstad van de Krim Autonome Socialistische Sovjet Republiek.

World War II

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd Simferopol bezet door Nazi-Duitsland van 1 november 1941 to 13 april 1944 terugtrekkende NKVD politie schoot een aantal gevangenen op 31 oktober 1941 in de NKVD gebouw en gevangenis van de stad. Duitsers begaan een van de grootste oorlogstijd bloedbaden in Simferopol, het doden van in totaal meer dan 22.000 inwoners-meestal joden, Russen, Krymchaks en zigeuners. Op een keer, vanaf 9 december 1941, de Einsatzgruppen D onder Otto Ohlendorf commando 's doodde naar schatting 14.300 Simferopol bewoners, merendeels Joden.

In april 1944 werd het Rode Leger bevrijd Simferopol. Op 18 mei 1944 heeft de Krim-Tataren bevolking van de stad, samen met de hele Krim Tatar volk van de Krim met geweld werd gedeporteerd naar Centraal-Azië in een vorm van collectieve straf . Op 26 april 1954 Simferopol, samen met de rest van de Krim Oblast , werd overgebracht van de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek naar de Oekraïense Socialistische Sovjet Republiek door Sovjet Premier Nikita Chroesjtsjov.

Een asteroïde 2141 Simferopol ontdekt in 1970 door de Sovjet- astronoom Tamara Mikhailovna Smirnova is vernoemd naar de stad.

Na de Oekraïense onafhankelijk

Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991, Simferopol werd de hoofdstad van de Autonome Republiek van de Krim in nieuwe onafhankelijke Oekraïne. Vandaag de dag, de stad heeft een bevolking van 340.600 (2006) van wie de meesten zijn etnische Russen, terwijl de rest van Oekraïne en de Krim-Tataren minderheden.

Na de Krim-Tataren mochten terugkeren uit ballingschap in de jaren 1990, werden verschillende nieuwe Krim-Tataren voorsteden gebouwd, zoals veel meer Tataren terug naar de stad ten opzichte van het aantal in ballingschap in 1944 Grondbezit tussen de huidige bewoners en terugkerende Krim-Tataren is een belangrijke gebied van conflict vandaag met de Tataren verzoek om teruggave van land in beslag genomen na hun deportatie.

Op 16 maart 2014 werd er een referendum gehouden waarvan de resultaten bleek dat een meerderheid van Crimeans voorstander van de onafhankelijkheid van de Krim uit Oekraïne gestemd en zich aansluiten bij Rusland als federaal onderwerp. De legitimiteit van de resultaten van het referendum is ondervraagd door verschillende volkeren en onafhankelijke nieuwsorganisaties. Op 21 maart, Simferopol werd officieel de hoofdstad van een nieuw federaal onderwerp van de Russische Federatie. Het referendum is niet internationaal erkend, en het evenement werd door velen gezien als een annexatie van de Krim land door de Russische Federatie.

 

Geografie en klimaat

Locatie 

Simferopol is gelegen in het zuid-centrale deel van de Krim-schiereiland. De stad ligt aan de rivier de Salhir en in de buurt van de kunstmatige Simferopol Reservoir, die de stad met schoon drinkwater voorziet.

Klimaat

De stad ervaart een vochtig subtropisch of oceanisch klimaat (afhankelijk van welke versie van de Köppen wordt gebruikt,  in de buurt van de grens van het vochtig continentaal klimaat. De zomers zijn erg warm en vochtig, en de winters zijn koud en nat en vaak sneeuw. de gemiddelde temperatuur in januari 0,2  ° C (32,4  ° F ) en 22,3 ° C (72,1 ° F) in juli. Het gemiddelde regenval is 514 mm (20,2 inch) per jaar, en er zijn in totaal 2.471 uur zon per jaar.

 

Beroemde mensen

 • Sint Lucas van Simferopol, geboren Valentin Felixovich Voino-Yasenetsky, chirurg en aartsbisschop van Simferopol
 • Ljoedmila Blonska, heptathlete
 • Oleg Aleksandrovich Dzubenko, Oekraïens jurist
 • Franz Josef Grenzebach jr. , diplomaat van de Russische keizer en handelaar in Oost-Europa en het Midden-Oosten in de 19e eeuw
 • Andriy Hryvko , een Oekraïense wielrenner , die rijdt voor Astana
 • Adolph Joffe , een Russische communistische revolutionair , een bolsjewistische politicus en een Russische diplomaat
 • Sergey Karjakin, de jongste schaak grootmeester in de geschiedenis op de leeftijd van 12 jaar en 7 maanden
 • Yana Klochkova, een Oekraïense zwemmer, die vijf Olympische medailles won in haar carrière, met vier van hen is goud
 • Oleg Kotov, Russische luchtmacht kolonel, Expeditie 15 Soyuz commandant en boordwerktuigkundige
 • Sergey Mergelyan, Armeense wetenschapper en wiskundige
 • Zara Levina, Russische componist
 • Yuri I. Manin, Rusland geboren wiskundige
 • Ekaterina Serebrianskaya, een individuele ritmisch turnster. Olympisch kampioen van 1996 in Atlanta.
 • Lev Sigalevitch, Russische schilder
 • Valery Sigalevitch, pianist
 • Evhen Tsybulenko, hoogleraar internationaal recht
 • Oleksandr Usyk, een Oekraïense bokser, gouden medaillewinnaar op de Olympische Spelen 2012 in Londen in de zwaargewicht divisie
 • Rostislaw Wygranienko, organist
 • Ganna Rizatdinova, een individuele ritmische gymnasten, zilveren medaillewinnaar op de individuele rondom concurrentie, lint finale en gouden medaillewinnaar op de hoepel finale in het WK gehouden in Kiev 2013Simferopol - Симферополь Simferopol - Симферополь Simferopol - Симферополь Simferopol - Симферополь Simferopol - Симферополь Simferopol - Симферополь Simferopol - Симферополь Simferopol - Симферополь Simferopol - Симферополь Simferopol - Симферополь Simferopol - Симферополь Simferopol - Симферополь Simferopol - Симферополь Simferopol - Симферополь Simferopol - Симферополь Simferopol - Симферополь Simferopol - Симферополь Simferopol - Симферополь Simferopol - Симферополь Simferopol - Симферополь
12